Moeheid is een van de meest voorkomende klachten, zowel in de huisartspraktijk als in het Paracelsus Medisch Centrum(PMC) voor integrale geneeskunde. Het lijkt alsof iedereen er een mening en een behandeling voor heeft.
De reguliere benadering
De reguliere benadering van de huisarts of specialist is er vooral op gericht om lichamelijke oorzaken van moeheid, dus ziekte, uit te sluiten. Het doel is vast te stellen of er geen ernstige gezondheidsproblemen zijn die de moeheid veroorzaken, zoals; kanker, hartfalen, diabetes, leveraandoening of bloedarmoede, etc. Als er geen verdenking is op een ziekte wordt de patiënt gerustgesteld en wordt de oorzaak vaak geduid als een gevolg van spanningen of stress.
De integrale benadering vanuit vier dimensies
De integrale geneeskunde,c.q. een daartoe opgeleid integratief arts, kijkt naar veel meer oorzaken van energie- en moeheidsklachten. Het probleem moeheid wordt in de integratieve geneeskunde bekeken vanuit vier dimensies:
- Lichamelijk: de diagnostiek van lichamelijke klachten is te vergelijken met die van de huisarts en soms zelfs nog breder. Zo kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek worden aangevuld met een onderzoek naar vitaminetekorten, ontstekingen, etc. Of met onderzoeken die in Nederland minder gebruikelijk zijn, zoals een bloedonderzoek op IgG-voedselallergie als oorzaak van de klachten. Door deze oorzaken op te sporen en te corrigeren kan de energie weer toenemen.
- Energie/vitaliteit: naast een lichamelijke oorzaak kan de oorzaak van de moeheid ook op energiegebied liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slaapstoornissen, oorzaken die op het gebied van de leefstijl liggen (te weinig bewegen, veel beeldschermwerk, computeren en tv kijken) of het voedingspatroon (teveel suiker, te weinig of teveel eten, etc.). Maar ook bijvoorbeeld door mensen intensief te begeleiden hun slaap te verbeteren, anders te gaan eten en drinken of door strategieën te bieden om activiteiten en hobby’s weer op te pakken die energie geven.
- Emotioneel: oorzaken op dit gebied zijn energieverlies veroorzaakt door stressklachten, piekeren, angsten, eenzaamheid, relatieproblemen, ADD/ADHD problemen, levensfaseproblematiek (midlife crisis, pensionering, stress bij het gaan studeren), ziekte van partner, ouders of kinderen, etc. Ook op dit gebied is het van belang een goede diagnose te stellen: is er sprake van burnout, een angststoornis, depressieve klachten, etc. Door een begeleiding bij het verwerken van trauma’s, het leren omgaan met angsten, piekeren en negatieve emoties kunnen de emotionele problemen verminderen. Daarmee kan de energie om het leven weer aan te pakken verbeteren. De behandeling kan bestaan uit ontspanningsoefeningen, leren loslaten van negatieve emoties, natuurlijke geneesmiddelen en supplementen, die de slaap verbeteren en de spanning verminderen.
- Bewustzijn en ontwikkeling: soms kunnen er ook energieproblemen ontstaan, als het mensen niet meer lukt om zich te ontwikkelen, in het werk of privé. Door dan teveel te kiezen voor zekerheid, controle en daarnaast ze daarnaast veel angst hebben om een individuele ontwikkeling door te maken kunnen problemen ontstaan. Denk aan gevoelens van zinloosheid, verveling en zelfs het ontwikkelen van een burn-out. Door met behulp van strategieën, gebaseerd op de visie op de Wil, te werken aan een doel, aan energie, flowervaringen en aan het weer actief worden, kan ook weer nieuwe energie ontstaan. Deze visie is ontwikkeld door René Slot oprichter en directeur van het Paracelsus Medisch Centrum.
Moeheid is een complex probleem maar, door een juiste diagnose, gevolgd door de juiste behandeling, is er veel aan te doen. Het vraagt alleen een intensieve en deskundige begeleiding, vooral als de klachten al lang bestaan. Alleen een ‘quick fix’, zoals een snelle ‘oplossing’ door een vitaminekuurtje of een massage is veelal geen oplossing.